takboxar tillverkas vanligtvis genom vakuumformning

Tillverkning av plast – Vakuumformning, formgjutning & andra metoder

Tillverkning av plast sker huvudsakligen av petroleumprodukter som exempelvis olja och naturgas. Dessa råvaror genomgår en process som kallas polymerisation eller polyaddition, där de omvandlas till polymerer. Polymererna bildar långa kedjor av molekyler som utgör basen för plastmaterial. Genom att tillsätta olika tillsatser, som färgämnen, mjukgörare och stabilisatorer, kan plastens egenskaper skräddarsys för specifika applikationer.

råolja är en av huvudingredienserna vid tillverkning av plast
Råolja är en utav huvudingredienserna vid tillverkning av plast.

Fördelarna och det unika med plast som material

Plast är ett unikt och mångsidigt material med flera fördelar som gör det till något vi inte kan vara utan i dagens samhälle.

Låg vikt
En av de främsta fördelarna med plast är dess lättvikt. Plast är mycket lättare än många andra material, vilket gör det perfekt för användning i transport och byggnation där viktminskning är avgörande. Den lägre vikten bidrar till att minska bränsleförbrukningen i fordon och gör konstruktioner lättare att hantera och installera.

Hållbart
Hållbarhet är en annan viktig egenskap hos plast. Beroende på dess sammansättning kan plast vara både starkt och flexibelt, vilket gör det användbart i en rad olika applikationer. Detta inkluderar allt från stötupptagande komponenter i bilar till slitstarka ytor i elektroniska enheter. Plastens förmåga att motstå stötar och påfrestningar utan att spricka gör det till ett pålitligt material i krävande miljöer.

Tål vatten
En annan betydande fördel med plast är dess vattentålighet. Många plaster är resistenta mot fukt och kemikalier, vilket gör dem till ett bra val för användning i miljöer där korrosion är ett problem. Detta är särskilt viktigt i rörsystem, elektriska installationer och byggmaterial som utsätts för väder och vind. Plastens kemiska resistens förlänger livslängden på produkter och minskar underhållsbehovet.

Ej strömförande
Plast har också utmärkta isoleringsegenskaper, vilket gör det till ett utmärkt material för både elektriska och termiska applikationer. I elektriska system används plast som isolering för kablar och komponenter för att förhindra elektriska stötar och kortslutningar. Dess termiska isoleringsförmåga används i byggnader och hushållsapparater för att förbättra energieffektiviteten.

Kan formas till vad som helst
Formbarheten hos plast är en annan unik egenskap som bidrar till dess mångsidighet. Plast kan formas till nästan vilken form som helst genom olika tillverkningsmetoder, vilket gör det möjligt att skapa komplexa designlösningar. Detta inkluderar allt från enkla förpackningar till avancerade tekniska komponenter. Möjligheten att precisionsforma plast gör det möjligt att tillverka produkter med hög detaljrikedom och anpassade specifikationer.

plast kan formas till nästan vad som helst vid beroende på vilken metod som används vid tillverkning
Plast kan formas till nästan vilken form som helst – Beroende på metoden som används vid tillverkning.

Vad kan man tillverka av plast?

Plast spelar en avgörande roll i en mängd olika produkter och industrier på grund av dess mångsidighet och unika egenskaper.

I förpackningsindustrin används plast för att tillverka flaskor, påsar och behållare. Dessa produkter är lätta, hållbara och ofta återvinningsbara, vilket gör dem till en favorit för både konsumenter och tillverkare. Förpackningsplast skyddar innehållet mot skador och kontaminering, vilket förlänger hållbarheten på livsmedel och andra produkter.

Inom byggmaterial används plast för att tillverka rör, fönsterramar och isoleringsmaterial. Plaströr är lätta att installera, resistenta mot korrosion och har en lång livslängd, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt val för VVS-system. Fönsterramar av plast erbjuder utmärkt isolering och hållbarhet, vilket bidrar till energieffektiviteten i byggnader. Plastisolering används också för att förbättra termisk och akustisk prestanda i byggnader.

Elektronikindustrin förlitar sig på plast för att tillverka höljen och komponenter för telefoner, datorer och hushållsapparater. Plastens isoleringsegenskaper och hållbarhet gör den perfekt för att skydda känsliga elektroniska komponenter från stötar, damm och fukt. Dessutom möjliggör plastens formbarhet att man kan ta fram ergonomiska och estetiskt tilltalande produktdesigner för elektroniska enheter.

Inom fordonsindustrin används plast i stor utsträckning för interiördelar och karosserikomponenter i bilar, flygplan och båtar. Plastmaterial bidrar till att minska fordonens vikt, vilket förbättrar bränsleeffektiviteten och minskar utsläppen. Dessutom ger plastens hållbarhet och korrosionsbeständighet långvarig prestanda under olika miljöförhållanden.

I medicinindustrin används plast för att tillverka sprutor, medicinflaskor och olika engångsartiklar. Plastens hygieniska egenskaper och förmåga att formas till sterila engångsprodukter gör den oersättlig inom sjukvården. Medicinska plastprodukter bidrar till att minska risken för infektioner och underlättar säker hantering och administrering av läkemedel.

Slutligen används plast i stor utsträckning för tillverkning av leksaker. Ett stort antal leksaker tillverkas av plast på grund av dess hållbarhet och säkerhet. Plastleksaker är robusta nog att motstå intensiv lek och kan formas i olika färger och former, vilket gör dem attraktiva och pedagogiska för barn. Dessutom säkerställer plastens giftfria egenskaper att leksakerna är säkra för barn att använda.

många vardagliga produkter tillverkas av plast
Många produkter i vår vardag tillverkas av plast – Här är två exempel i form av en plaststol respektive soptunna.

Krävs det särskild plast för leksaker & varför är plast ett bra material för leksaker?

Ja, det krävs särskild plast för tillverkning av leksaker, främst för att säkerställa att de uppfyller strikta säkerhetsstandarder. Leksaker måste vara fria från skadliga kemikalier och hållbara för att motstå slitage. De vanligaste typerna av plast som används för leksaker inkluderar polypropen (PP) och polyeten (PE), som är kända för sina säkra och giftfria egenskaper.

Plast är ett utmärkt material för leksaker av flera skäl, vi listar några utav dem nedan.

 • 1. Säkerhet
  Plast kan göras giftfritt och säkert för barn.
 • 2. Hållbarhet
  Det är robust och kan motstå stötar och fall.
 • 3. Färgglatt
  Plast kan lätt färgas, vilket gör leksaker attraktiva och engagerande för barn.
 • 4. Formbarhet
  Det kan formas till nästan vilken design som helst, vilket tillåter kreativa och pedagogiska leksaker.
leksaker som lego tillverkas i stort sätt helt i plastmaterial
Leksaker som klassiskt Lego tillverkas i stort sätt enbart i plast och kan användas från generation till generation.

Vilka olika metoder av tillverkning finns för produkter i plast?

Det finns flera olika tillverkningsmetoder för plast, var och en med sina egna fördelar och användningsområden. Här går vi igenom de mest förekommande.

Vakuumformning

En plastskiva värms upp tills den blir mjuk och formas sedan över en form genom vakuumtryck. Detta används ofta för tillverkning av förpackningar och paneler, men även takboxar och dylika produkter.

Är ni intresserade av en takbox eller skidbox till er bil? Besök då Calix Roof Boxes för att se deras breda utbud av kvalitativa produkter, där finns något som passar alla bilar på marknaden.

Formsprutning

Smält plast sprutas in i en form där den stelnar. Detta är en av de mest använda metoderna för massproduktion av plastdetaljer. Denna metod är även känd under namnet formgjutning.

Beträffande formsprutning och gjutning, missa inte vår relaterade informationsartikel som fokuserar på gummidetaljer istället för plastdetaljer: Flytande gummi för gjutning – Formgjutning av gummidetaljer.

Extrudering

Smält plast pressas genom en form för att skapa långa produkter som rör, profiler och plastfilmer.

Blåsformning

Används främst för att tillverka ihåliga plastprodukter som flaskor och behållare. Smält plast blåses upp i en form för att skapa önskad form.

Rotationsgjutning

Plastpulver roteras och värms i en form för att skapa stora, ihåliga produkter som tankar och stora leksaker.

Termoformning

Liknar vakuumformning men involverar uppvärmning av en plastskiva och tryckning mot en form med hjälp av lufttryck.

tillverkning av korkar till plastflaskor
Tillverkning av korkar i plast – Ett måste för PET-flaskor och andra slags plastflaskor.

3D-printing

En relativt ny tillverkningsmetod som lämpar sig bra för vissa plastdetaljer är 3D-printing, där plasttråd på rulle värms upp och skrivs ut i 3D.

Här kan både privatpersoner och företag ta fram prototyper, reservdelar och andra plastföremål via en relativt enkel och billig process som inte kräver mycket mer än en dator, samt skrivaren i sig givetvis.

tillverkning av plastprodukter via 3d-printing
3D-printing är en annan metod för att tillverka vissa plastprodukter – Fungerar ypperligt för prototyper av olika slag.

Vilken metod är bäst vid tillverkning av plast i större mängder?

Formsprutning är ofta den bästa metoden för tillverkning av plast i stora mängder på grund av dess effektivitet och precision.

Denna metod möjliggör snabb produktion av stora volymer med hög detaljrikedom och minimal materialavfall.

Formsprutning är särskilt användbar för tillverkning av komponenter som kräver exakta dimensioner och jämn kvalitet.

plastpellets eller plast granulat används vid formsprutning av plast
Granulat av plast eller pastpellets -Används vid formsprutning efter att det smälts ner till en massa.

Hur får plast sin färg vid tillverkning?

Plast får sin färg genom tillsats av färgämnen eller pigment under tillverkningsprocessen.

Dessa kan vara i form av flytande färgämnen, pulver eller koncentrat som blandas med den smälta plasten innan den formas.

Färgämnena är noggrant utvalda för att vara kompatibla med plasttypen och för att motstå blekning eller förändringar över tid.

plast kan färgas till vilken färg som helst under tillverkningsprocessen
Plastmaterial kan färgas till vilka färger som helst genom färgpigment som tillsätts under tillverkningsprocessen.

Vilket plastmaterial håller högst- respektive lägst kvalitet?

Plastmaterialens kvalitet varierar beroende på deras egenskaper och användningsområde.

Hög kvalitet
Polykarbonat (PC) och polytetrafluoreten (PTFE) anses vara av hög kvalitet på grund av deras styrka, hållbarhet och temperaturresistens. Dessa används ofta i medicinska, elektroniska och högpresterande industriella applikationer.

Låg kvalitet
Polystyren (PS) och polyvinylklorid (PVC) anses ofta ha lägre kvalitet på grund av deras bräcklighet och miljöpåverkan. Dessa används i billigare produkter samt engångsprodukter.

Plast och tillverkning världen över – Hur många ton tillverkas varje år?

Globalt sett tillverkas över 350 miljoner ton plast varje år.

Den största produktionen sker i Asien, följt av Europa och Nordamerika. Den ständigt ökande efterfrågan på plastprodukter driver denna massiva tillverkningsindustri.

Varför har engångsplast börjat fasas ut?

Engångsplast har börjat fasas ut på grund av dess betydande miljöpåverkan.

Dessa produkter, som plastpåsar, bestick och sugrör, bryts ner mycket långsamt och bidrar till plastföroreningar i naturen och haven.

Många länder har infört förbud och restriktioner för att minska användningen av engångsplast och uppmuntra användningen av mer hållbara alternativ, EU och Sverige likaså.

engångsplast börjar fasas ut mer och mer till förmån för miljövänliga material
Engångsplast börjar fasas ut mer och till förmång för miljövänliga material såsom papper.

Kan all plast återvinnas – Vad gör man av den annars?

Inte all plast kan återvinnas effektivt. Vissa plasttyper, som termoplast, kan smältas och omformas flera gånger, medan andra, som härdplast, inte kan återvinnas på samma sätt.

Återvinningsbar plast samlas in, rengörs, och bearbetas för att skapa nya plastprodukter.

Plast som inte kan återvinnas skickas ofta till förbränningsanläggningar för energiutvinning eller deponeras, vilket tyvärr bidrar till miljöproblem.

återvinning av plast
Att återvinna så mycket plast som möjligt sparar på miljön – Panta PET-flaskor är ett exempel på en återvinningsprocess som fungerar bra.

Hur lång tid tar det för olika plaster att förmultna i naturen?

Plaster kan ta allt från några decennier till flera hundra år att brytas ner i naturen. Til exempel:

 • Polyeten (PE): Cirka 500 år
 • Polypropen (PP): Cirka 20-30 år
 • Polyvinylklorid (PVC): Över 100 år
 • Polystyren (PS): Cirka 50 år

Nedbrytningstiden varierar beroende på miljöförhållanden som UV-strålning och temperatur.

släng aldrig plast i naturen
Släng aldrig uttjänta plastprodukter i naturen – Återvinn alltid i så hög gran som möjligt och släng därefter i brännbart.

Klarar vi oss utan plast i dagens samhälle?

Det är osannolikt att vi helt kan undvara plast i vårt moderna samhälle på grund av dess mångsidighet och användningsområden.

Plast är integrerat i allt från medicintekniska produkter och fordon till förpackningar och byggmaterial.

Utmaningen ligger i att hitta hållbara sätt att använda och återvinna plast samt att utveckla alternativ för de mest miljöskadliga användningsområdena.

Vad kan man göra för att minska sin användning av plast och därmed tillverkning?

För att minska användningen av plast kan enskilda person och företag agera på flera olika sätt. Vi diskuterar litegrann om detta ämne här nedan:

 • Använda återanvändbara produkter: Som tygpåsar, metallflaskor och matlådor i metall eller plast för flergångsanvändning.
 • Välja produkter med minimal eller ingen plastförpackning.
 • Stödja och investera i forskning och utveckling av biobaserade och nedbrytbara plastalternativ.
 • Delta i och främja återvinningsprogram.
 • Utbilda och uppmuntra konsumenter och företag att ta ansvar för sin plastanvändning.

Genom att medvetet välja och använda plast kan vi alla bidra till att minska dess miljöpåverkan och främja en hållbar framtid.

flergångspåsar är bra att använda vid shopping
Flergångspåsar är bra att använda vid shopping – Både miljön och plånboken har nytta av det.

Svenska Wikipedia har en omfattande artikel beträffande just plast, läs gärna igenom den för att fördjupa er ännu mer i ämnet.